Ваксините в грипния сезон – полза или нож с две остриета

Защитата на цялото общество срещу масови заболявания и епидемии се дължи на ваксините. Това се налага, тогава, когато повечето хора нямат изграден имунитет към съответната инфекция, а тя от своя страна се разпространява от човек на човек. До колко са безопасни ваксините, как да предпазим най-уязвимите от вируси, трябва ли да са задължителни ваксините и могат ли те да провокират аутизъм, потърсихме мненията на специалисти. Ето и тях:

 

Безопасността на ваксините – съвременните ваксини, които дори биват прилагани у нас са пречистени. Това посочват специалистите и споменават, че не съдържат микроби и не заразяват хората. Като водеща съставка на ваксините са малкият брой антигени от причинителя на заболяването. Такива изграждат имунитета и се борят с около 49% от противниците на ваксината.

 

Може ли децата да се заразят ако вече са ваксинирани – специалистите посочват, че вероятността детето да не изгради имунитет към ваксината е 1 към 5. Тогава ако попадне в контакт със заразата много вероятно е да се разболее. Така например ваксина срещу морбили защитава до 95%, а едва след втора имунизация дава гарант за 100% срещу инфекцията.

 

Трябва ли да има задължителни ваксини – имунизациите се делят на три типа и те са – планови, целеви и препоръчителни. Първите са задължителни и имат за цел да предпазят обществото. У нас статистиките посочват, че биват ваксинирани средно около 2 200 000 деца.

 

Каква е връзката между ваксините и аутизма – чиста доза съвпадение е диагностицирането на случай на аутизъм с поставянето на имунизация при деца между 1-2 години. Съвременната медицина открива множество доказателства, че връзка между проява на аутизъм и поставянето на имунизация няма. Единственото, което посочват като доказателство специалистите по медицина и учени е факта, че днес двата случая са силно разпознаваеми.

 

История на ваксините – първата ваксина в света била измислена през 1796 г от д-р Едуард Дженер. Нейното действие било да се справя с шарката вариола, която по онова време върлувала при кравите. Самото име ваксина произхожда от латинското „вака“, което значело крава. Последният смъртен случай в света на шарка бил отбелязан през 1977 г и за наше голямо щастие, днес напълно е изкоренен риска от смъртност на това заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *